hafif.org - 06 Ekim 2008

Hıdır Geviş Türk basınına çok yeni bir soluk katarak, özellikle yeni kuşak okurların çok beğendigi bir köşe yazarı oldu. Taraf gazetesine New York’dan yazıyor. Ancak bu durum Hıdır Geviş’i Amerikalı bir yazar yapmadığı gibi Türkiyeli bir yazar da yapmıyor. Hıdır Geviş her meseleye evrensel bir perspektiften bakan, tümüyle dünyali bir yazar. Dolayisyla onu takib eden okurlarının bakış açısını 360 derece büyütüyor.

Pek çok köşe yazarından farklı olarak, çok insancıl, çok saygılı, çok sakin bir üslup kullanıyor. Yazılarında asla keskin yargılara varmıyor ve her değerlendirmenin ucunu farklı bir değerlendirme için açık bırakıyor. Klasik Türk köşe yazarlarının, her şeyi kesin ve katı kurallara bağlayarak “bu böyle olur” “bu böyle yapılır” tavrından uzak bir tavır sergiliyor. Esnek bir tutum içine giriyor. Bunun yanı sıra kişileri hedef almak ve hırpalamak yerine meseleleri ve düşünce biçimlerini hedef alıyor.


Hıdır Geviş’in yazılarındaki araştırmacı yön ise gözden kaçırılmayacak ölçüde. Soyut ve desteksiz düşünceler sıralamak yerine, ileri sürdüğü tezleri hep verilerle destekliyor. Bu nedenle yazılarındaki inandırıcılık ve ikna edicilik oranı çok yüksek. Olaylara çok farklı bir bakış açısından yaklaşarak, her defasında okurlarına düşünsel sürprizler yaşatıyor.

Yazılarında zaman zaman mizahi fırça darbelerini hissetmek mümkün. Oldukca sade hatta neredeyse konusmaya yakın bir yazım üslubu kullanıyor. Anlaşılır ve akıcı yazması, okur sayısının her geçen gün artmasını sağlayan en temel nedenlerden biri. Bütün bunların yanı sıra düşüncelerini ifade ve organize etme konusunda yadsınmaz bir ustalığa sahip. Yazılarındaki teknik yapı bir çesit dalga hareketi gibi, yazınin başında ortaya konulan düşünce, yeni düşünceleri doğuruyor ve her biri diğerini çoğaltıp büyüterek bir sonuca varılıyor.

Taraf yazarı Hıdır Geviş’in bir başka göze çarpan özelliği ise yazılarında Türkiye’deki dinsel, cinsel ve etnik azınlık haklarına özel bir önem vermesi. Hatta kendisi Türkiye’de Musevi okurlarının bayramını kutlayan ilk köşe yazarıdır. Yazarın azımsanmayacak olçüde gay okurlari olmasının sebebi de yine bu konudaki duyarlılığindan kaynaklanıyor. Onun makalelerinde insanlar cinsiyetlerine göre kadın ve erkek diye ayrılmazlar; kadın, erkek, gay erkek ve lezbiyen kadınlar olarak ayrılırlar.

Kimileri Hıdır Geviş’in basının en renkli yazarı olduğunu iddia ediyor. Modadan, felsefeye, bilimden edebiyata, politikadan finansa, gündelik hayat sosyolojisinden çizgi roman kahramanlarına kadar her alanda son derece derinlemesine yazılar yazabiliyor.

Yazılarında birbirinden farklı olayları birbirleriyle ilişkilendirme ve bundan bir bütün yaratarak farklı ve ilginç sonuçlar çıkarma ustalığı da Gevis’in ayri bir yeteneği.

Turkiye’deki 12 yıllık gazetecilik deneyiminin ardından gelen Amerika’daki eğitimi ve Birlemis Milletler Genel Merkezi ile Amerikan PBS televizyonundaki iş deneyimleriyle, Türkiye’nin en iyi eğitimli ve en global köşe yazarlarından biri Hıdır Geviş.

 http://www.hafif.org/yazi/hidir-gevis-turk-basininda-yeni