11.04.2007 - medyatava.net

İnsanın kalemine hakim olması zor değil ama diline hakim olması cok zor. Ekran karşışında bir spiker ya da mikrofon önünde bir radyocuysanız ağzınızdan her an istemediğiniz bir sözcük kaçırabilirsiniz. O kaçan sözler bilerek söylenmiş olanlardan daha çok sizi ifade ediyordur: Çünkü hesap kitap edilemeden dile gelmis ve sahibi tarafindan sansürlenmemiştir. İşte bu tür sözler başınızı çok kötü belaya sokabilir.

Güner Ümit’in yıllar önce yaşadıkları buna bir ornek. Alevilerle ilgili ağzından kaçan sözler, besbelli Türkiye’de Aleviliğe karşı varolan latent ırkçılıgın dil sürçmesiydi.

Buna benzer olaylar sedece İstanbul’un göbeğinde yaşanmıyor, Amerika da pek çok medya ünlüsünün başı dil sürçmesi nedeniyle duvara çarpabiliyor. “İstenmeden söylenmiş sözler” fena halde kafa-göz yarıyor.

FOX TV deki Seinfeld adlı TV dizisinin oyuncularından 57 yaşındaki Michael Richards, nam ı diğer Cosmo Kramer da Amerika nın Güner Ümitlerinden. Bu oyuncu, Los Angelas kentinde The Laugh Factory adlı bir Comedy Club’ da talk show yapmak için sahneye çıktı. Ancak sözleri salondaki bir kaç siyah izleyici tarafindan kesilince, bizimkinin sinirsel uçkuru cözülüverdi. Ve iki dakika icinde ağzından çıkan laflarla hayatını aniden kabusa çevirdi. Ne mi demişti? Siyah izleyicilere dönmüş, “Bundan 50 yıl önce olsaydı sizin gö....ze şu s...ğimin çatalını sokar bir aşagı bir yukarı kaldırıp indirirdim” demisti. Sonra da içlerinden sadece birine yönelip eklemişti, “Kaldır kıçını ve ikile. Seni zenci.”

Amerika’da Zenci yani “Negro” cok asağılayıcı bir sözcük. Geylere “ibne”, aleviye “rafazı”, kürtlere “kıro” demekle eş değere sahip.

Burada “Negro” sözcügünü kullanmak Turkiye’de “rafazı” sözcügünü kullanmaya hic benzemiyor. Çünkü bir siyaha “Negro” diye hitab etmek ırkçılık sayılıyor, ırkçılık da ağır bir suç. Kanunlar gözünüzün yaşına bakmıyor. Bu nedenle Seinfeld’in oyuncusu, “delirmis gibiydim… kendimi kaybettim… orada rol yapıyordum,.. aslında bir başka karakteri canlandıriyordum… Çok çok özür diliyorum… Ben ırkçı değilim” gibi kıvırtmalarla paçayı sıyırdı.

Bu olay yaklaşık beş ay önce yaşanmıstı. Şimdi medyanın bir başka ünlü siması ırkçılık duvarına çarptı. Amerika son bir haftadır radyocu Don Imus’u konuşuyor.

Imus in the morning adlı showunda Rutger kadın basketbol takımını çoğunluğu zenci olan oyuncularını eleştirirken dili sürçen Imus, onlara “nappy-headed hos” şeklinde seslendi bunun anlamı kıvırcık kafalı orospular.

Sivri ve acımasız diliyle ün yapan Imus’un ilk vukuatı değil bu. O bir kadın düşmanı. Kadınları aşağılayan laflar ağzından düşmüyor, Araplara paçavra diyor, Gaylere demedigini birakmiyor. Anlayacağınız dünyanın her yerindeki salata zihniyetliler gibi o da azınlıklara düşman. Zenci, Gay, Arap, Latin… Kim önüne gelirse zehirleyip geçiyor.

1968 yılında disc Jockey olarak radyoculuğa atılan Imus, Amerikan radyoluculuğunun cok popüler bir ismi. Talkers dergisine göre Amerika’nın en büyük radyo-talk showcularından biri. Bu nedenle işledigi suç bu denli ses getirdi. Anderson Cooper dün gece CNN deki programını tümüyle onunla ilgili tartışmalara ayırdi. Gazetelerde boy boy Imus’un resimlerini goruyorsunuz. Yani bu kez Imus kapandan bacağını kurtaramadı.

Irkçı radyocu, olaylara yol açan konuşmasını 4 Nisan günü yaptığı halde, iki gün bekledikten sonra herkesden özür diledi ve aynen diğer özür dileyenler gibi yaptı, yani kıvırtti. Bu kıvırtma kamuoyu tepkilerini kesmeye yetmedi. Nihayetinde NBC News’un Başkanı Steve Capus, geçen Pazartesi bir açıklama yayınlayarak MSNBC nin, hem radyoda hem de televizyonda yayınlanan Imus’un showunu iki hafta süreyle dondurduğunu açıkladı. Oysa herkes Imus un işten atılmasını bekliyordu. Ama yinede ne olacağı belli olmaz. Göreceğiz.

edit post

Comments

0 Response to 'Medyada ırkçılığın dil sürçmesi'